Plåstret som varnar för hjärtproblem

2014-09-29 10:09  

Hjärtflimmer eller bara lite torr hud? Amerikanska forskare har utvecklat sensorn som i form av ett plåster övervakar ditt hjärta och hud.

En liten trådlös sensor, fem kvadratcentimeter stor, kan i framtiden hjälpa oss att övervaka allt från hjärtproblem till när det är dags att smörja in huden. Uppbyggd av 3 600 flytande kristaller som ändrar färg efter temperatur kan den bäras på huden dygnet runt.

Eftersom temperaturen på huden beror på blodflödet kommer sensorn att visa en matris av färger. På 30 sekunder räknar en algoritm om matrisens utseende till en hälsorapport.

Det kan handla om allt från dålig syresättning på grund av dålig pumpförmåga hos hjärtat till torr hud.

-Sensorn är supertunn och väldigt bekväm att bära, säger Yonggang Huang, vid Northwestern University, en av forskarna som själv testat sensorn på handleden.

Den plåsterliknande sensorn har utvecklats i samarbete mellan forskare vid University of Illinois och Northwestern University. Forskargruppen har tidigare utvecklat böjbar elektronik för trådlös övervakning av patienter med hjärtproblem.

Forskningsresultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Hjärtproblem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer