Plastkemikalie misstänkt fetmabov

2009-12-04 10:02  

Kan en av världens mest använda kemikalie kopplas till den globala ökningen av fetma och hjärtsjukdomar? Det har Uppsalaforskaren Monica Lind fått 6,5 miljoner kronor för att utreda.

Bisfenol A är en av mest producerade och använda kemikalierna i världen. Den finns i plastförpackningar för mat och drycker, nappflaskor, tandlagningar samt i den plasthinna som täcker insidan på av konservburkar.

- Vår hypotes är att bisfenol A påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Det kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind, forskare vid Uppsala univesitet.

För att reda ut om hypotesen håller har hon nu fått 6,5 miljoner kronor från forskningsrådet Formas.

Tidigare har djurstudier visat att foster som exponeras för det fettlösliga och östrogenliknande ämnet löper ökad risk för cancer, fetma och för att hjärnans utveckling påverkas.

Vilka effekter som är väsentliga för människors hälsa, samt vilka halter av ämnet som ger skadliga effekter, har diskuterats under många år. Kanadensiska hälsovårdsmyndigheten förbjöd för ett år sedan användning av bisfenol A i nappflaskor medan motsvarande amerikanska och europeiska myndigheter ännu inte fattat något beslut i frågan.

Nyligen beviljade amerikanska forskningsfinansiären National Institute of Health och det amerikanska naturvårdsverket 210 miljoner kronor till ett 20-tal forskargrupper i USA för studier om ämnets påverkan på människors hälsa. Monica Lind har varit i kontakt med koordinatorn för dessa amerikanska forskargrupper och åker på måndag till USA för att träffa dem.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer