Pfizer ger upp om Astra Zeneca

2014-05-19 14:07  

Astra avvisar Pfizers "slutgiltiga" bud på 55 pund per aktie, motsvarande 606 kronor. Styrelsen anser inte att budet speglar bolagets värde.

Pfizer har till 26 maj på sig att höja ytterligare, men bedyrar att inget nytt bud kommer.

Budet är det fjärde företaget lagt – och det sista, enligt Pfizer.

– Det är ett förbättrat förslag, det är slutgiltigt och kan inte höjas, säger Lisa O'Neill, ansvarig för medierelationer i EU för Pfizer, till TT.

Pfizer bekräftar även i ett pressmeddelande att budet är slutgiltigt, och upprepar att man inte kommer att lägga något fientligt bud direkt till Astra Zenecas aktieägare.

Formellt har Pfizer enligt brittiska regler till den 26 maj på sig att övertyga Astra Zeneca om att inleda förhandlingar om ett samgående. Därefter måste de ta en paus på sex månader.

Enligt Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson tycks Pfizers agerande i första hand ha drivits av minskad skatt och lägre kostnader som en affär skulle innebära för det amerikanska bolaget.

Pfizer hann lägga två bud i helgen: i fredags ett inofficiellt bud på 53:50 pund till Astra Zenecas styrelse. Det avvisades av Astra Zenecas styrelse i lördags, och Leif Johansson skriver i ett pressmeddelande att för att vara acceptabelt hade det behövt vara tio procent högre än 53:50 pund, alltså 58:85 pund, något han och bolagets vd framfört till Pfizers ledning under diskussioner. Söndagens bud på 55 pund per aktie nådde alltså inte upp till den nivån.

Enligt Reuters är flera stora aktieägare är missnöjda med styrelsens beslut.

– Vi tycker inte att Astras ledning har gjort ett bra jobb för aktieägarnas räkning. Vi hade redan vädjat till Astra att diskutera saken med Pfizer, säger en fondchef vid en av de största tio investerarna i Astra Zeneca.

Anne Richards, investeringschef vid Aberdeen Asset Management, en ledande investerare i Astra Zeneca, tror att Pfizer skulle ha råd att erbjuda mer än 55 pund per aktie.

– Jag tycker att det är ett bra pris som ligger på bordet för närvarande men de kan förmodligen göra bättre än så, säger hon.

Avvisandet av det senaste budet kommer dock som en lättnad för många politiker och forskare som uttryckt oro för att ett uppköp skulle kosta arbetstillfällen och inverka menligt på forskningen.

På Stockholmsbörsen handlas Astra Zenecas aktie över 11 procent ned efter beskedet.

Astras avvisande kommer inte som en överraskning för Johan Unnérus, hälsovårdsanalytiker vid Swedbank, som anser att Pfizer behöver Astra mer än tvärt om.

– Bolagsskatten i USA är mycket högre än i Storbritannien där det nya företaget skulle ha sitt huvudkontor. Att Pfizers bud bara skulle betalas med 45 procent kontanter och resten av egna aktier, visar också att det här främst är drivet av skattefrågor för Pfizers del.

Eva Cederwall Finn, Unionens fackordförande på Astra Zeneca i Södertälje, är glad att företaget tackar nej. Fackförbundens farhågor rörde framför allt att Pfizer inte ville lova att jobben i Sverige blev kvar.

– Det bottnade i vetskapen om Pfizers historia, där de lagt ner väldigt mycket verksamhet vid tidigare uppköp. Det kändes inte som att Sverige var ett land man skulle satsa i, säger Cederwall Finn.

Mer om: Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer