Industri

Pajalagruvan kan börja brytas om nio månader

Arkivbild från Tapuli gruva i Kaunisvaara utanför Pajala. Foto: Lotte Fernvall / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Nio månader behövs innan Northlands nedlagda gruva i Pajala kan starta upp igen.

Publicerad

UPPDATERAD. Järnmalmsgruvan i Pajala ska börja brytas igen den 1 juli 2018, enligt besked från nya ägaren Kaunis Iron. 540 miljoner kronor från investerare ger bolaget en skuldfri start.

Anläggningarna ska förberedas för drift, personal ska anställas och kontrakt med entreprenörer ska skrivas. Sedan kan produktionen i järnmalmsgruvan starta igen efter tre år.

– Vi siktar på att den 1 juli övergå till produktion 7 dagar i veckan dygnet runt, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.

Järnmalmsgruvan var i produktion mellan oktober 2012 och oktober 2014. I december 2014 försattes gruvbolaget Northland Resources i konkurs.

Tusentals aktieägare – varav många Pajalbor – förlorade pengar vid konkursen.

Det nya bolaget har i stället vänt sig till investerare. De har fått in 540 miljoner kronor från investerare som Peabgrundaren Mats Paulsson, riskkapitalbolaget Altors ägare Harald Mix och IT-miljardären Dan Olofsson.

– I och med det har vi kapital så att vi inte behöver sätta oss i skuld, säger Anders Sundström, styrelseordförande för Kaunis Iron.

För att göra sig mindre sårbara för marknadens svängningar väljer de en arbetsmodell med partnerskap. Företaget beräknar att gruvan ska resultera i omkring 300 nya jobb, men bolaget själv ska endast anställa 30-40 medarbetare. Resten av personalstyrkan kommer att vara anställd via entreprenörer.

Det återstår att få brytningstillstånd från Bergsstaten och ett samarbetsavtal med Muonio sameby som berörs av gruvdriften. Åsa Allan, platschef och Kaunis Irons enda anställda hittills, säger att ett samarbetsavtal är på gång.

– Jag har själv träffat samebyn för några veckor sedan och vi hade som jag upplevde det en god dialog. De framförde synpunkter på vad som har fungerat bättre och sämre tidigare, säger Åsa Allan.

Bolaget tar över miljötillståndet från förra ägaren, men har ansökt om ytterligare ett miljötillstånd för bearbetningen. Det har tidigare framförts kritik mot gruvans miljöpåverkan, bland annat på grundvattennivån som sjunkit kraftigt, enligt SVT Norrbotten.

Beskedet att gruvan ska öppna igen är hoppfullt, enligt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Han säger att gruvnäringen är viktig för Sverige.

– Det är en av våra basnäringar. Men också för Pajala betyder det här mycket. Man har gjort väldigt stora miljardinvesteringar i gruvan så att det vore väldigt synd om de investeringarna inte ledde till en fungerande verksamhet och jobb och tillväxt i regionen.