Pacemakern lämnar Sverige efter 50 år

2011-05-13 13:00  

Medicinteknikbolaget St. Jude Medical flyttar tillverkningen av pacemakers från Sverige och byter inriktning på forskning och utveckling. 450 av 600 anställda förlorar jobbet.

St. Jude Medical flyttar all tillverkning av pacemakers och elektroder från Veddesta utanför Stockholm till företagets anläggningar i Malaysia och Puerto Rico. Samtidigt ändrar företaget fokus på sin forskning och utveckling.

Omstruktureringen innebär att 450 av företagets cirka 600 tjänster i Sverige försvinner. Främst berörs produktionspersonal, men även personal inom support samt forskning och utveckling. Orsaken är att det svenska kontoret släpper stora delar av utvecklingen inom pacemakers och implanterbara defibrillatorer. Kvarvarande personal ska fokusera på att utveckla produkter och tjänster som bygger på kommunikationen med pacemakers, som numera är försedda med en liten radioantenn. Det kan exempelvis vara teknik för att övervaka hälsan och att analysera hur informationen kan användas på nya sätt.

Magnus Öhman, vd för St Jude Medical i Sverige, berättar att förändringen beror på att marknaden för pacemakers har mognat: den globala tillväxten har stannat av, prispressen ökar och det finns inte samma krav på nya funktioner som tidigare.

- Liksom många andra tvingas vi ser över vår verksamhet för att få lägre kostnader. Det känns enormt ledsamt att behöva lämna områden och personal. Samtidigt är det roligt att vi ändå får ha kvar forskning och utveckling inom viktiga framtida tillväxtområden i Sverige, säger Magnus Öhman.

Flytten av tillverkningen ska vara klar inom 18 månader. Därmed går ett stycke svensk industrihistoria i graven. Innovatören och läkaren Rune Elmqvist uppfann tekniken som brukar pekas ut som en av Sveriges allra största internationella framgångar inom medicinteknik. Det var ett stort genombrott när världens första implanterbara pacemaker – stor som en hockeypuck – opererades in i en patient på Karolinska Sjukhuset 1958.

Tekniken utvecklades och tillverkades först av Elema-Schönander. Sedan köpte tyska Siemens bolaget för att sälja verksamheten vidare till amerikanska St Jude Medical. Företaget är i dag världens näst största tillverkare av pacemakers.

Charlotta von Schultz

Mer om: Pacemaker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer