Odlade stamceller bildar näthinna

2011-04-08 12:57  
Förstadiet till ögat har odlats fram ur embryonala stamceller från möss. Foto: M. Eiraku and Y.Sasai at RIKEN Center for Developmental Biology

Forskare i Japan har för första gången visat att stamceller på egen hand kan bilda nya, komplexa organ. Stamceller från möss utvecklades i labbet till förstadiet av en näthinna.

Det primitiva ögat, som publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature,  är det mest av avancerade organ som hittills framställts i labb från embryonala stamceller.

Forskare vid det japanska forskningsinstitutet Riken utgick från embryonala stamceller från möss som de odlade i en noggrant utvald miljö. Cellerna delade sig och oorganiserade sig spontant till en tredimensionell struktur med flera cellager.

Det hela liknar hur ögat utvecklas naturligt i fosterstadiet.

Det yttre lagret består av en pigmentfylld vävnad som ger stöd åt ett inre lager där de ljuskänsliga tapparna och stavarna sitter.

Nästa steg blir att testa om näthinnan också kan registrera ljus och leda impulserna vidare.

Förhoppningen är att forskningen ska leda fram till nya implantat som kan bildas av mänskliga stamceller.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL