Obama: Vi måste ta tillbaka jobben

2012-01-25 08:53  

Jobb som flyttats från USA till andra länder ska tas tillbaka. I sitt tal till nationen i natt lovade president Barack Obama kraftfulla åtgärder för att lyfta USA:s tillverkningsindustri.

I natt höll president Barack Obama sitt årliga stora tal till nationen.

En av hans huvudpunkter var hur nya jobb ska skapas i krisens USA: Och det är i första hand i tillverkningsindustrin som de nya jobben ska komma. Obama pekade på att den sargade bilindustrin rest sig igen. General Motors är på nytt nummer ett i världen. Chrysler växer snabbast av alla bilföretag i USA och Ford investerar miljarder i sina anläggningar. Bilindustrin har skapat 160 000 nya jobb, betonade Obama.

- Det som händer i Detroit kan hända i andra industrier, sa presidenten och utlovade kraftfulla åtgärder för att stödja företag som satsar på att skapa nya jobb, särkilt i hårt drabbade regioner i landet.

Obmas recept är att ta tillbaka jobb som flyttats till andra länder. Han sa att USA har en högre produktivitet än exempelvis Kina där kostnaderna för tillverkning nu stiger.

- Det finns nu en stor möjlighet att ta hem tillverkning, men vi måste ta den, sa Obama.

Förändringar i skattelagstiftningen ska bland annat gynna företag som satsar på inhemsk tillverkning och då särskilt inom "high-tech".

I förra årets tal fokuserade Obama på innovation, forskning och utbildning och kallade energifrågan ”vår generations Apolloprojekt”.

Även i natt tog Obama upp innovationsfrågan och efterlyste bland annat nästa Steve Jobs.

Men ambitiösa mål när det gäller klimatfrågan lyste med sin frånvaro.

- Meningsskiljaktigheterna i denna kammare (kongressen reds anm) är nog för djupa just nu för att få fram en omfattande plan för att bekämpa klimatförändringarna, konstaterade Obama.

Bland de konkreta åtgärder han nämnde var en satsning på naturgas som ska utvecklas på "ett säkert sätt".

Samtidigt lovade han att inte vända innovativa företag inom sol, vind och batterier ryggen och uppmanade kongressen att arbeta för skattelättnader som kan sätta fart på efterfrågan på förnybar energi.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL