Nytt test avslöjar bloddopning

2015-03-10 13:20  
Foto: Emil Byström

Ett nytt test kan identifiera förändringar i blodet. Testet ska avslöja idrottare som dopat sig med sitt eget blod.

Bloddoping är ett problem i många uthållighetssporter. Det går antingen till så att idrottaren tar ett hormonpreparat, EPO, eller genom blodtransfusion. På så sätt ökas mängden syretransporterande röda blodkroppar och möjligheten att prestera på topp höjs för exempelvis cyklister, löpare och skidåkare.

Men när blodet förändras så blir dess molekylära fingeravtryck annorlunda. Ett nyutvecklat test från Pro Test Diagnostic i Umeå känner igen dessa förändringar - även om det är idrottarens eget blod som förts tillbaka.

- Tidigare har man försökt mäta skillnaden av mängden vita och röda blodkroppar vid olika tillfällen, men det har aldrig varit tillräckligtför att bevisa bloddoping. Vår metod slår sönder proteiner i blodet med en kraftig laser. Fragmenten mäts och jämförs mot en databas som kan identifiera olika kombinationen av tusentals proteiner. Testet ger ett utslag i form av ettor eller nollor, en etta betyder att personen är dopad, säger Christer Malm, vd Pro Test Diagnostics.

Pro Test Diagnostics har nu fått in nytt riskkapital från Fort knox. Målet är att dopingtestet ska kunna nå marknaden inom tre år.

- Nu väntar tester för att kontrollera att det funkar för olika scenarion. Vi vet inte hur bra testet svarar beroende på olika kost, träning eller genetik. Vi måste även tänka till kring hur proverna ska kunna transporteras från provtagning till närmaste labb och ta fram en programvara för att kunna analysera proverna, säger Christer Malm.

Katarina Juréen

Mer om: Bloddopning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer