Nytt läkemedel biter på multiresistent tuberkulos

2013-01-04 14:07  

Ett läkemedel som biter på antibiotikaresistent tuberkulos har godkänts av det amerikanska läkemedelsverket. Det är den första nya medicinen på 50 år mot den globalt växande sjukdomen.

Antalet fall av tuberkulos där dagens antibiotika inte biter ökar med oroväckande hastighet i Eruopa. Globalt skördar antibiotikaresistenta stammar av lungsjukdomen i dag 150 000 dödsfall per år. Det konstaterar Världshälsoorganisationen WHO.

Nu meddelar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att de för första gången på 50 år har godkänt ett nytt läkemedel som biter på de tuberkulosbakterier som blivit resistenta mot dagens behandlingar.

-Det här är en historisk milstolpe i kampen mot multiresistent tuberkulos och kan vända allt, säger läkaren Manica Balasegaram på Läkare utan gränser.

En behandling mot multiresistent tuberkulos tar i dag över två år och omfattar dagliga injektioner under de första åtta månaderna. Biverkningarna är ofta mycket svåra: psykoser, ihållande illamående och permanent dövhet.

Utöver det nu godkända läkemedlet Bedaquiline väntas ytterligare ett, Delamanid, bli godkänt för behandling av multiresistent tuberkulos i år.Enligt Läkare utan gränser utgör de två läkemedlen en unik möjlighet att förbättra och förkorta behandlingen av multiresistent tuberkulos.

Organisationen uppmanar nu tillverkare och inblandade myndigheter att arbeta tillsammans för att snabbt göra läkemedlen tillgängliga till överkomliga priser i svårt drabbade länder.

-Multiresistent tuberkulos är ett av vår tids stora epidemiska hot, men har hittills inte varit så uppmärksammat i den svenska debatten, säger Pehr Olov Pehrson, infektionsläkare med global hälsa som specialområde.

-Vi måste se till att Bedaquiline används för att skapa nya behandlingsprogram som är kortare, mindre plågsamma och mer effektiva, säger Pehrson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer