Nytt implantat hjälper mot dålig hörsel

2012-12-13 10:45  

Ett nytt implantat ska ge hörseln tillbaka hos döva som inte kan ha vanliga hörapparater. I förra veckan opererades den första patienten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ett sex centimeter långt implantat ska ersätta mellanörat hos döva som inte blir hjälpta av vanliga hörapparater. Bakom utvecklingen står forskare vid Chalmers.

Tekniken utnyttjar skalbenet för att leda vibrationer från ljudet till innerörat. Men till skillnad från de benledningsimplantat som finns i dag behöver den nya hörapparaten inte förankras med en titanskruv. I stället opereras den in direkt mot skallbenet bakom örat. En yttre ljudprocessor hålls på plats med hjälp av två magneter - en på utsidan av huvudet och en på insidan.

-Implantatets trygga placering inne i skallbenet gör att patienten inte behöver tänka på att vara mer försiktig än andra människor vid till exempel vattensporter, säger Bo Håkansson på Chalmers.

Ljudet från omgivningen tas emot av ljudprocessorn bakom örat tar emot ljudet (se bild). Överföringen av vibrationerna sker trådlöst genom huden med hjälp av två spolar. En spole sitter på utsidan av huvudet, den andra på insidan. Vibrationerna leds till en högtalare, som sitter närmare snäckan än den gör med dagens benledande implantat.

-Det gör att ljudvolymen blir runt 5 decibel högre och att kvaliteten på diskanten blir bättre.

Att göra den kvadratiska inre högtalaren tillräckligt liten och samtidigt effektiv har enligt Bo Håkansson varit den tuffast utmaningen.

Efter omfattande prekliniska test gav Läkemedelsverket nyligen grönt ljus för test på människor. I förra veckan opererades så den första patienten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Inom en dryg månad kommer implantatet att aktiveras och anpassas efter patientens hörsel och önskemål. Sen följer testning och kontroller ungefär var tredje månad fram till ett år efter operationen.

– Då avslutar vi med en ny röntgenundersökning och nya hörseltester. Om allt går väl kommer operationer av fler patienter ske parallellt och relativt koncentrerat under våren, säger Måns Eeg-Olofsson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

20 patienter kommer att ingå i studien. De första resultaten kommer att presenteras under år 2013. Sedan kan det gå snabbt att få ut implantatet på marknaden.

– Enligt våra planer kan det ske om ett eller ett par år, säger Bo Håkansson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer