Nyfunna generna är tändningsnyckeln för nytt liv

2015-09-03 09:18  

Nu finns svaret på i vilken ordningen generna slås på när ett människoliv skapas. Bakom genombrottet ligger forskare vid Karoliniska institutet. Sju nyfunna gener spelar en nyckelroll.

I vår arvsmassa finns runt 23 000 gener. När de är påslagna tillverkar de alla en viss byggsten - protein - som används för att bygga upp våra organ och vävnader. I vilken ordning de slås på i ett embryo under de allra första dagarna har hittils varit okänt. Nu har forskare vid Karolinska institutet, tillsammans med forskare i Schweiz, klurat ut svaret på frågan.

Allas vårt liv startar som en enda cell- den befruktade ägget. Efter en dag har det delats till två celler. Då har 32 gener slagits på visar forskarnas resultat. Dag tre efter befruktningen har embryot åtta celler och 129 gener har aktiverats. Sju av dem har inte upptäckts tidigare

- De här generna är en slags tändningsnyckel som behövs för attt slå på utvecklingen av ett mänskligt embryo. Det är som att slänga en sten i vattnet och se ringarna sprida sig på ytan, säger Juha Kere, forskningsledare på Karolinska institutet i ett pressmeddelande

De nyfunna generna samverkar med de delar i arvsmassan som tidigare kallats skräp-dna, men som i själv verket är viktig för att reglera aktiviteten i gener.

Upptäckten av hur den tidiga utvecklingen av embryon sker kan komma till användning även inom stamcellsforskningen, konstaterar professor Outi Hovatta som deltagit i studien

- Vi har upptäckt nya faktorer som kan användas för att programmera om celler till pluripotenta stamceller för möjliga behandlingar av sjukdomar, och även för potentiell behandling av infertilitet.

Resultatet publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Embryo Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer