Nya jästsvampar ska ge godare öl

2010-06-10 10:50  

Godare öl och vin. Det kan bli resultatet om industrin tar hjälp av fler sorters jästsvampar än idag. För att få fart på forskningen satsar nu EU 35 miljoner kronor på projektet Cornucopia.

Olika arter av jästsvampar ger olika karaktär åt öl och vin. Det gäller också för livsmedel som ost, korv och probiotika. Men till skillnad från förr använder livsmedelsindustrin idag bara ett fåtal jästarter.  Det vill EU ändra på genom projektet Cornucopia. Syftet är att identifiera tiotusentals nya jästarter. Allt för att kunna ge ny karaktär åt drycker och livsmedel.

- Det finns bland annat ett stort intresse för att få fram ett smakrikare lättöl, säger Jure Piskur, professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet och koordinator för projektet.

Som molekylärbiolog har han under många år studerat jästsvampars genetiska variation. Och konstaterat att de har en genetisk rikedom som gör dem till en källa värd att utforska för livsmedelsindustrin.

- Skillnaden i arvsmassa mellan olika jästarter är faktiskt större än skillnaden mellan fisk och människa, konstaterar han.

I januari nästa år drar projektet igång. Bland deltagarna finns bland annat danska Carlsberg och forskare från sju EU-länder.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer