Ny upptäckt - bakterier kan se

2016-02-10 06:02  
En ensam segelbåt stävar fram genom soppan av cyanobakterier utanför Landsort i Stockholms skärgår Foto: Kustbevakningen / TT

Alla bakterier är inte blinda som många trott. Tvärtom kan vissa av dem se sin omgivning på ungefär samma sätt som vi själva gör, enligt en studie.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Elife, granskade forskarna hur cyanobakterier bär sig åt för att upptäcka ljus.

Cyanobakterier finns i hav och sjöar. De är fotosyntetiserande och behöver därför ljus för sin överlevnad. I dagligt tal brukar de kallas blågrönalger eftersom de bildar ett blågrönt slem när de förökar sig i stor omfattning, så kallad algblomning.

Forskarna upptäckte att bakterierna känner av både ljus och färger. De encelliga organismerna vet också vilken riktning ljuset kommer från. Hela bakteriecellen har sfärisk form och fungerar som en optisk lins i mikroformat, cellen är en halv miljard gånger mindre än ett mänskligt öga, vilket innebär att en högupplöst bild av ljuskällan fokuseras på cellens motsatta sida.

I laboratoriet kunde forskarna se att små tentakelliknande strukturer växte ut från bakterierna så fort de träffats av ljus. Med hjälp av tentaklerna sökte sig sedan bakterierna mot ljuskällan.

Enligt forskarna är bakteriecellen sannolikt det minsta och äldsta ögat på jorden.

Mer om: Bakterie

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer