Ny Tekniks DNA-avslöjande hyllas

2012-03-23 07:56  

Ny Tekniks avslöjande att en labbmiss orsakade uppgifterna att Ingmar Bergman skulle vara en bortbyting är nominerat till stort journalistpris. När landets grävande journalister i helgen samlas i Malmö är Ny Tekniks reporter Monica Kleja nominerad med sitt avslöjande till det prestigefyllda priset Guldspaden.

Monica Klejas grävartikel är en av tre utvalda i tidskriftsklassen och så här berättar hon själv om arbetet:

- Jag tog del av Bergmanbreven, provsvar, dokument och granskade historiska förlossningsjournaler. Jag informerade mig om metodiken kring provtagning av mitokondrie-DNA och intervjuade experter och ansvariga på RMV, berättar Monica Kleja.

Hon fortsätter:

- Vi initierade den fortsatta analysen på RMV tillsammans med Veronica Ralston. Proverna gav olika svar. Till slut visade tre stycken 100 procent samstämmiga DNA-profiler att Bergman och Ralston inte var släkt med varandra. Då gav vi oss inte, utan ifrågasatte provsvaren och bad RMV att kontrollera dem mot personalens dna.

Detta visade sig vara rätt väg att gå. En tekniker hade kontaminerat proverna under extraktioner vid tre olika tillfällen.

Läs samtliga artiklar kring avslöjandet här:

Läs mer: Alla RMV:s dna-svar dubbelkollas

Läs mer: RMV: Här blev det också fel

Läs mer: Så stoppas fler dna-skandaler

Läs mer: The Bergman DNA test was incorrect

Läs mer: Därför lät vi dna-testa Bergmans frimärken

Läs mer: Så gjordes Bergman-analyserna

Läs mer: Författaren till släktboken: ”Jag tror på min berättelse”

Läs mer: ”Vi måste granska metoden”

Läs mer: Bergmans dna tillhörde labbtekniker

Gyllene spade

Guldspaden delas ut till "de journalister, verksamma i svenska medier, som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen ska vara ett originalarbete, självständigt genomfört".

Ny Teknik redaktion

Mer om: DNA Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer