Ny svensk tandfyllning godkänd i EU

2002-11-27 12:02  

Uppsalaföretaget Doxa har utvecklat en ny tandlagningskeram. Jämfört med sin föregångare är den lättare att använda för tandläkaren och växer fast i själva tanden. Dessutom blir lagningen snyggare.

Det nya tandlagningsmaterialet har utvecklats av keramprofessorn Leif Hermansson, som också grundade Doxa. Företaget har tidigare presenterats i Ny Tekniks artikelserie Teknik i tillväxt (NT 2002:07).

Idag lagas de flesta tänder med kompositmaterial, "plastfyllningar". De krymper vid härdningen vilket ger en risk för att det bildas en spalt mellan tand och fyllning där karies får fäste.

Doxa nya fyllnadsmaterial växer i stället fast i tanden. Företaget kallar det en bioaktiv keram. Materialet består av kalciumaluminat som får reagera med en fosfatlösning. Då bildas hydroxylapatit, ett kroppseget mineral som finns i bland annat tänder och ben. Det ger därför ännu bättre vidhäftning än det keramiska fyllnadsmaterial, Doxadent, som företaget säljer idag.

Samtidigt är den nya keramen lättare att hantera för tandläkaren och mer plastiskt än sin föregångare. Den har dessutom bättre lyster, lite mer av halvgenomskinligheten hos emalj.

Efter prov hos testinstitutet Niom har det nya materialet blivit CE-godkänt för bruk inom EU. Men enligt Doxas vd, Peter Bramberg, tänker företaget göra kliniska prov innan man börjar marknadsföra det.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt