Ny svensk reningteknik stoppar läkemedel

2012-12-10 12:54  

En ny svensk teknik tar bort samtliga läkemedelsrester som finns kvar i renat avloppsvatten. Det visar försök vid Sjöstadsverket i Stockholm.

Dagens reningsverk är inte byggda för att rena bort läkemedel. Det gör att vissa av dem passerar rakt igenom och ut i vattendragen. I forskningsanläggningen Sjöstadsverket har forskare vid IVL svenska miljöinstitutet och KTH under det senaste året testat reningsförmågan hos en membrandestillationsteknik utvecklad av det svenska företaget Xzero.

Testet gjordes på 21 vanliga läkemedelssubstanser som finns kvar i det renade avloppsvattnet från Henriksdalsverket. Dit hör det antiinflammatoriska ämnet diklofenak, antibiotikan trimetoprim samt det antidepressiv medlet citalopram. Enligt mätprotokollet från Xzero som Ny Teknik tagit del av finns inga som helst spår av ämnena efter reningen. Därmed slår den tidigare tester där rening med aktivt kolt kol används och där 90 till 98 procent av läkemedelsresterna renades bort.

Projektet går nu vidare genom att testa vilka temperaturer som ger lägst totalkostnad. Förhoppningen är att få fram ett billigt och effektivt reningssteg.

-En avgörande förutsättning är att man har tillgång till överskottsvärme. I försöken tar vi den från returen i fjärrvärmenätet, säger Uwe Fortkamp, projektledare vid IVL.

Enligt Uwe Fortkamp är intresset för tekniken stort, såväl inom Sverige som internationellt. Bland annat utför den holländska forskningsorganisationen för tillämpning av vetenskaplig forskning, TNO, studier på metoden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt