Ny plastflaska tätare än PET

2016-09-20 12:12  
PEF kan bli en ersättare till PET i plastflaskor. Foto: Evian

Polyetenfuranoate, PEF, är betydligt tätare än PET, och framställs av biobaserad råvara. Nu ska PEF lanseras som den nya plastflaskan.

(Uppdaterad) Det är japanska Toyobo som ska använda sig av teknik som utvecklats av nederländska Avantium för att framställa plastflaskor, som idag görs av PET, med plastmaterialet PEF.

PEF har en tio gånger högre syrebarriär och dubbelt så hög ångbarriär som PET. Materialet har sina goda egenskaper även i tunnare utförande än PET, vilket spar vikt.  

PEF tillverkas genom polymerisering av FDCA, furandikarboxylsyra, som tillverkas av sockerarter. De flesta PET-produkter, polyetentereftalat, som idag används tillverkas av oljebaserad PTA.

Toyobo ska nu tillsammans med industrijätten Mitsui marknadsföra plastflaskor och film för livsmedelsemballage tillverkad av PEF som ett material med bättre egenskaper än PET, och som dessutom är biobaserat.

Testexemplar av produkterna ska presenteras för marknaden 2017.

Avantium slöt i våras avtal med kemijätten Basf om att starta ett samriskföretag för att framställa FDCA och marknadsföra PEF som tillverkats av detta material. En referensanläggning för FDCA-tillverkning upp till 50000 ton per år ska byggas i Antwerpen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL