Ny mätteknik hjälper reumatiker

2010-01-25 13:52  
Maria Lidén Foto: Svante Lidén

En ny teknik att studera vad som händer i tarmen kan hjälpa reumatiker att hitta den rätta kosten. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.

Bli vegetarian, utesluta mjölkprodukter eller sluta äta gluten. Det är inte ovanligt att reumatiker tycker att de blir bättre om de lägger om kosten. Frågan är bara om det stämmer och vad som i så fall ska bort?

Det problemet delar de med alla som är överkänsliga mot olika födoämnen. Vid överkänslighet finns inga antikroppar som kan avslöjas via blodprov eller prick-test. Följden blir ett utdraget detektivarbete där olika ämnen plockas bort från kosten, för att sedan föras in igen under kontrollerade former. Alltmedan matdagböcker skrivs och analyseras.

Nu testar forskare vid Uppsala universitet en snabbare teknisk lösning på problemet. Med ett instrument, litet som en febertermometer , har Maria Lidén studerat om vissa födoämnen ger upphov till inflammationer i tarmen när reumatiker provoceras med gluten, sojaprotein och mjölkprotein. Mätningarna tog 20 minuter och skedde 12 timmar efter det att personerna fått stolpiller där ämnet bakats in.

Mätresultatet visade att flera av reumatikerna reagerade mot gluten utan att vara glutenintoleranta, Många reagerade även mot mjölkprotein.

Instrumentet och tekniken att mäta kortvariga inflammationer i tarmen kallas Mucosal patch och har utvecklats av Gujon Kristjansson vid Uppsala universitet. Det är ännu så länge ett rent forskningsverktyg.

- Tekniken kan hjälpa patienter med kroniska sjukdomar att se om det är någon idé att utesluta vissa födoämnen ur kosten, säger Maria Lidén. Men först krävs vidare studier.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Reumatiker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer