Ny framgång för svenskt pekbord

2011-11-28 09:57  
Studenter pekar och lär på visualiseringsbordet. Foto: Sectra

Zooma, rotera och skär i kroppen utan skalpell. Linköpings Hälsouniversitet tar hjälp av ett unikt svenskt pekbord.

-Våra studenter blir de första i världen som får använda visualiseringsbordet sin utbildning, säger Pia Tingström, chef för Pedagogiskt centrum vid Linköpings Hälsouniversitet.

Det så kallade visualiseringsbordet är en stor pekskärm som visar tredimensionella bilder av levande eller avlidna personer. Bilderna skapas med hjälp av avancerade algoritmer och data från en datortomograf eller magnetresonanskamera.

Studenterna behöver bara röra med händerna vid skärmen för att undersöka olika kroppsdelar i detalj. På så sätt kan de lära sig kroppens anatomi och funktioner. Linköpings Hälsouniversitet, Clinicum, ska använda tekniken i samtliga sju utbildningsprogram.

Bordet har utvecklats av Linköpingsföretaget Sectra i samarbete med forskare vid Linköpings universitet, CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization), Interaktiva institutet och Visualiseringscenter C i Norrköping.

Tekniken har fått mycket internationell uppmärksamhet och visats upp över hela världen. Sectra har integrerat bordet med sitt system för bildhantering.

Förutom utbildning kan innovationen exempelvis användas för att planera operationer och för att utföra virtuella obduktioner.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer