Ny forskning antyder: Antioxidanter kan förebygga migrän

2016-01-11 14:12  
Migränattack? Skådespelarna Fredric March och Florence Eldridge, i An Act of Murder, 1948. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Kan antioxidanter vara nyckeln till att förhindra migränanfall? Det menar en amerikansk forskare efter att ha gått igenom 2000 artiklar om utlösande faktorer.

Stress, för lite sömn, uttorkning, ljud, alkohol och lukter. Att det är mycket som kan utlösa migrän är drabbade såväl som forskare överens om.

Efter att ha gått igenom mer än 2000 artiklar, publicerade de senaste 24 åren, konstaterar Jonathan Borkum vid amerikanska University of Maine att de utlösande faktorerna alla har ett samband med oxidativ stress. Eller annorlunda uttryckt, de orsakar en obalans mellan produktion av fria radikaler och kroppens förmåga att skydda sig mot dem.

– Ett akut migränanfall kan vara ett försök av hjärnan att skydda sig själv, möjligen också att läka sig själv. Det framgår om man tittar på de kemikalier som frigörs under ett anfall, säger Jonathan Borkum i ett pressmeddelande.

Enligt honom tyder resultatet på att antioxidanter kan hjälpa till att förhindra eller förebygga migränanfall. I slutändan finns fler vinster att göra, menar han:

– Genom att förstå migrän kan vi i slutändan kanske också lära oss hur vi kan skydda hjärnan.

Forskningsresultat är publicerat i den vetenskapliga tidskriften Headache: The Journal of Head and Face Pain. Ett sammandrag av artikeln hittar du här.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt