Nu kan råttor få dialys

2013-04-23 08:08  

Forskning om njurcancer har lett till att en metod för dialys av råttor utvecklats på Göteborgs universitet.

I forskningen får råttor med njurcancer ett gift som botar cancern men som samtidigt slår ut djurens njurfunktion. För att råttorna inte ska avlida har forskarna därför tvingats uppfinna en metod för att ersätta njurfunktionen, genom så kallad dialys.

-Det fanns ingen vetenskaplig beskrivning av dialys på råttor utan fungerande njurar, säger professorn och forskningsledaren Börje Haraldsson. Det tog oss över ett år att utveckla metoden.

Det finns två typer av dialys som används på människor i dag, bloddialys och bukhinnedialys. Den dialys som utvecklats för råttorna är en sorts bukhinnedialys. Något som visade sig vara mycket effektivt mycket beroende på råttors anatomi.

-När vi väl löst problemet visade det sig att metoden var dubbelt så effektiv som dialys hos människor.

Djurförsöken har visat att ett svampgift kan användas för att bota en typ av cancer som tidigare saknat bra behandlingar.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer