Nu är genernas bakgård kartlagd

2012-09-06 09:01  
Under fem år har forskare kartlagt de delar av arvsmassan som inte består av gener, det som kallas "skräp-DNA" och nu visar sig ha viktiga biologiska funktioner.

(Uppdaterad) För elva år sedan presenterades människans gener. Nu avslöjar forskarna vad som finns i de 98 procent av arvsmassan som inte består av gener. Det som har kallats "skräp-DNA."

Under fem år har hundratals forskare kartlagt de delar av arvsmassan som inte består av gener, det som brukar kallas "skräp-DNA". Men skräpet på genernas bakgård visar sig ha viktiga biologiska funktioner. Här dockar till exempel proteiner och kan på så sätt stänga av eller på en gen i en viss typ av cell.

Forskarna har funnit att 80 procent av arvsmassan är biologiskt aktiv. Resultatet publiceras i dag i 32 vetenskapliga rapporter i tidskrifterna Nature, Genome research, Genome Biology och Science online.

De avsnitt som reglerar generna sitter både direkt i anslutning till respektive gen och på andra ställe i arvsmassan. Det innebär att bilden av hur generna styr de olika cellerna i kroppen blir mycket mer komplicerade än vad forskarna tidigare trott.

-Arvsmassan, som vi trodde var välorganiserad, visar sig vara en djungel, säger forskaren Ewan Birney, som kordinerat dataanlysen, i en film från tidskriften Nature om projektet.

Encode (Encyclopedia of DNA Elements) startade 2003 som en fortsättning på det stora Hugo-projektet som kartlade människans omkring 20 000 gener och som presenterade sina resultat 2001.

Hittills har mer än en miljard kronor satsas på projektet.

All data - hundratals terabyte - finns tillgänglig på nätet.

Tre miljarder baspar

Det stora Hugo-projektet visade 2001 att människans arvsmassa innehåller omkring 20 000 gener. Det motsvarar bara omkring 2 procent av hela arvsmassans tre miljarder baspar.

Marie Alpman

Mer om: DNA Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer