Northlands vd får lämna gruvbolaget

2013-06-10 14:58  

Luleå (TT). Krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources vd Karl-Axel Waplan får nu lämna företaget. Waplan säger att han djupt beklagar att Northland hamnade i en så pressad situation.

Orsaken till att Waplan nu lämnar gruvbolaget är turbulensen kring den långsiktiga finansieringen som blev klar först förra veckan, enligt Olav Fjell, Northlands ordförande.

– Det är all dramatik som utspelat sig kring refinansieringen. Så Karl-Axel Waplan och styrelsen har enats om att det naturliga för bolaget nu är att starta med blanka papper. Det var Waplan som tog initiativet till den diskussionen så det är helt odramatiskt, säger Olav Fjell till TT.

TT: Fick Waplan sparken?

– Vi är eniga om att vi ska börja med blanka papper, det är ingen dramatik i det utan något som är helt normalt i en sån här situation, säger Olav Fjell.

Karl-Axel Waplan slutar omedelbart som vd. Bolagets operativa chef Peter Pernlöf går in som tillfällig ersättare för honom tills en ordinarie ny vd utsetts.

Den avgående vd:n säger i ett pressmeddelande att han djupt beklagar att Northland hamnade i en så pressad situation som under de senaste veckorna.

"Det finns säkert saker vi kunde ha gjort annorlunda", säger han.

Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall Malmfälten, välkomnar beslutet att Waplan slutar som vd.

– Det var nog klokt och absolut nödvändigt för att Northland ska återfå förtroendet, säger han.

TT / Ny Teknik

Mer om: LKAB Gruvor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer