Nordisk mat utmanar medelhavskost

2010-10-18 10:36  

Strömming, rapsolja, fullkornsprodukter, frukt och bär. Nordisk kost är lika bra för hälsan som en medelhavsdiet, konstaterar Uppsalaforskare.

Olivolja, fisk, nötter och frukt. Den traditionella maten i länderna runt Medelhavet har i årtionden varit sinnebilden för kosten som förhindrar diabetes och minskar risken för hjärtbesvär. Den bilden ändras nu sedan svenska forskare konstaterat att en kost med strömming, sill, fullkorn, bär och frukt är minst lika bra.

- Resultaten av vår studie visar att den nordiska kosten kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskosten, säger Ulf Riséus, på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Under sex veckor fick 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden äta en diet komponerad av nordiska råvaror. På menyn stod bland annat rågbröd med makrill, maltkorn med kyckling, äpplen, päron, blåbär och nötter. Maträtterna var också komponerade så att råvarorna skulle gå att hitta i en vanlig matvaruaffär.

Resultaten lät inte vänta på sig. När studien var avslutad hade alla deltagare bättre kolesterolvärden, lägre blodtryck och minskad insulinhalt i blodet. Enligt forskarna är effekten jämförbar med den som uppnås med den så kallade medelshavskosten och många läkemedel.

- Liknande effekter som åstadkoms med hjälp av läkemedel minskade tydligt risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, säger Viola Adamsson, doktoranden bakom studien.

Ett extra plus var att deltagarna också gick ner i vikt, trots att de fick äta hur mycket de ville.
Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost påverkar hälsan på längre sikt. De kommer också att studera hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och förstadier till diabetes.

Resultaten av studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer