Industri

Nordisk mat utmanar medelhavskost

Strömming, rapsolja, fullkornsprodukter, frukt och bär. Nordisk kost är lika bra för hälsan som en medelhavsdiet, konstaterar Uppsalaforskare.

Publicerad

Olivolja, fisk, nötter och frukt. Den traditionella maten i länderna runt Medelhavet har i årtionden varit sinnebilden för kosten som förhindrar diabetes och minskar risken för hjärtbesvär. Den bilden ändras nu sedan svenska forskare konstaterat att en kost med strömming, sill, fullkorn, bär och frukt är minst lika bra.

- Resultaten av vår studie visar att den nordiska kosten kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskosten, säger Ulf Riséus, på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här