Näsdroppar ska vaccinera mot influensa

2009-09-04 13:21  

En vaccindroppe i näsan kan ge bättre skydd mot influensa än dagens sprutor. Nu startar tester vid fem svenska kliniker.

Utvecklingsföretaget Eurocine Vaccines vid Karolinska Institutet i Solna ska starta kliniska studier av ett nytt influensavaccin. Företaget har nu börjat rekrytera 180 försökspersoner som ska få tre doser vardera via näsdroppar.

Enligt företagets vd Hans Arwidsson har vaccin via näsdroppar flera fördelar jämfört med sprutor.

- Man kommer åt kroppens immunförsvar via näsans slemhinna, och får ett immunskydd på det ställe där även virus brukar ta sig in. Skyddet blir dessutom ofta bredare än vid injektioner, vilket gör att man även kan få skydd mot andra virusstammar. Det är en av sakerna vi ska testa i den här studien.

Det vaccin som ska testas bygger på influensaviruset A(H1N1) Brisbane, vilket inte ska förväxlas med den så kallade svininfluensan som tillhör en annan stam. I näsdropparna ingår förutom vaccinet även hjälpämnen, så kallade adjuvanser, som Eucrine har utvecklat. Det är två kroppsegna lipider som stimulerar immunförsvaret och ökar effekten av vaccinet.

Försökspersonerna kommer att delas in i nio olika grupper som ska få olika doser av vaccin och adjuvans. Sedan ska immunsvaret och eventuella biverkningar studeras. Företaget räknar med att kunna presentera resultaten under andra kvartalet 2010. Därefter är förhoppningen att tänkbara licenstagare ska nappa.

När kan ett färdigt vaccin tidigast finnas på marknaden?

- Om allt går på räls och vi snabbt hittar en partner så kan det finnas vaccin framme till influensasässongen 2013-2014, säger Hans Arwidsson.

Så det är inget att hoppas på under den pågående influensapandemin?

- Vaccineringsprincipen inger hopp, men nej, det här är ingen quick fix för årets influensa.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer