Industri

Närodlad sötma i kamp mot syntetisk

Stevia rebaudiana

Sötningsmedel från växten Stevia har på kort tid seglat upp som en favorit. Nu startar kampen mellan äkta och syntetiskt framställd sötma.

Publicerad

Den sydamerikanska växten Stevia rebaudiana har många fördelar över socker, exempelvis är den mycket sötare, den är kalorifattig och ger inte upphov till karies. Misstänksamhet mot växten höll den länge borta från marknader där traditionellt socker har använts. Men nu gör sötningsmedlet sitt intåg.

Sötningssubstansen steviolglykosid har än så länge ett högt kilopris, närmare 2000 kronor, men den amerikanska livsmedelsjätten Cargill forskar fram en metod för att med genförändrad jäst framställa syntetisk steviolglykosid till ett pris av under hundra kronor kilot. I princip skulle en enda stor fabrik kunna ersätta all odlad Stevia.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här