Nära skapa mänskligt hjärta med 3d-skrivare

2014-04-10 09:45  
I mars i år användes en 3D-skrivare för att skapa två cylinderformade ventriklar på University of Louisville. Foto: Dylan Lovan/AP/TT

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>3D-skrivare har tidigare framställt mänskliga organ. Det här är dock första gången som forskare är nära att ta fram ett mänskligt hjärta.

Det kan verka långsökt men forskare på University of Louisville anstränger sig för att skapa ett mänskligt hjärta med hjälp av en 3d-skrivare.

Målet är att framställa ett hjärta av patientens egna celler som sedan kan bli transplanterat för att inte stötas bort av kroppen. Det är ett ambitiöst projekt och det kan ta år innan ett 3d-utskrivet hjärta kan opereras in i en person.

Däremot ligger tekniken inte allt för långt in i framtiden. Tidigare har 3d-skrivare lyckats skapa mänskliga organ som hjärtklaffar, njurar och även öron.

Stuart Williams, cellbiolog som leder projektet, säger att de har skapat och överfört hjärtklaffar och små vener med celler genom en 3d-skrivare. När de små blodkärlen testades på möss var försöken lyckosamma.

– Den största utmaningen är att få cellerna att fungera tillsammans precis som de gör i ett vanligt hjärta, sa Stuart Williams till Fox News.

Ett organ som byggs upp av patientens celler kan lösa ett tidigare problem med transplanterade organ nämligen att kroppen inte är mottaglig och därmed stöter ifrån sig transplantationen.

Om allt fortskrider enligt planen tror Stuart Williams att ett 3d-hjärta kan testas på människor inom ett årtionde. De första patienterna skulle antagligen vara de med sviktande hjärtan som inte passar för andra transplantationer.

 

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/ch5_ALrbzno" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Niklas Svahn

Mer om: 3D-teknik Organ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer