Nanopartiklar lovande alternativ till antibiotika

2014-11-10 11:45  

Nanopartiklar av fettceller som lockar till sig bakteriegifter. Det är ett möjligt alternativ till antibiotika. Nästa år startar kliniska försök på patienter med lunginflammation.

Allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika. Världen över söker forskare därför efter nya alternativ att bekämpa sjukdomsalstrande bakterier. Nu rapporterar en grupp forskare lovande resultat efter att ha testat nanopartiklar i form av fettkulor, liposomer, på möss som fått blodförgiftning efter att ha smittats av två vanliga bakterier (Staphylococcus aureus samt Streptococcus pneumoniae) . De möss som behandlades med skräddarsydda nanopartiklarna räddades inom 10 timmar medan samliga obehandlade dog.

Enligt forskarna lockas gifterna från bakterierna till liposomerna i tron att de sitter på ett cellmembran. Väl där binds de fast och oskadliggörs. Utan gifter är bakterierna försvarslösa och kan tas omhand av kroppens immunförsvar.

- Eftersom bakterien inte attackeras direkt kan liposomerna inte heller ge upphov till resistens, säger Annette Draeger vid universitetet i Bern, Schweiz, som tillsammans med Eduard Babiychuk utvecklat tekniken.

Liposombehandlingen är nu patentsökt och utvecklas som medicin under namnet CAL02 av bioteknikföretaget Lascco i Genève, Schweiz.

Enligt planerna ska den första kliniska studien genomföras nästa år på patienter med allvarlig lunginflammation orsakad av pneumokocker.

Forskningsresultatet är publicerat i den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL