Nanomotorer slår sönder cancerceller

2014-02-13 13:03  

Amerikanska forskare har utvecklat nanomotorer som kan förstöra cancerceller inifrån.

Forskarna vid Pennsylvania state university har placerat små syntetiska nanomotorer inuti levande mänskliga cancerceller av typen HeLa. Motorerna är egentligen små metallstavar av guld och rutenium som roterar med hjälp av ultraljud. Metallstavarna styrs sedan magnetiskt. När de snurrar runt inuti cellen slår de mot organeller och cellmembran som tar skada av det. De små motorerna ger även forskarna möjlighet att få helt ny information om en cells struktur.

-När de här små nanomotorerna förflyttar sig runt och krockar med strukturer i cellen, så ger de levande cellerna en mekanisk respons som ingen tidigare har observerats, säger Tom Mallouk, professor i materialkemi och fysik vid Pennsylvania state university.

Han säger att forskningen gör det möjligt att hitta nya sätt att manipulera celler.

-Vi kanske kommer att kunna använda nanomotorer för att behandla cancer och andra sjukdomar genom att mekaniskt manipulera cellen inifrån. Nanomotorer skulle kunna utföra intracellulär kirurgi och leverera medicin till levande vävnad.

Hittills har nanomotorer endast kunnat studeras in vitro, alltså utanför levande vävnad. Kemiskt drivna nanomotorer utvecklades för tio år sedan vid samma universitet.

-Den första generationen nanomotorer behövde giftiga drivmedel och kunde inte röra sig i biologisk vävnad, så mänskliga celler var uteslutna att studera, säger Tom Mallouk.

Hans förhoppningar om framtida nanomotorer är väldigt höga.

-En dröm vi har är att utveckla medicin där nanomotorer tar sig runt i kroppen, kommunicerar med varandra och tillsammans diagnosticerar problem och ger behandling av sig själva.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/qa_QFFopTms" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer