Nanomotor nytt vapen mot cancer

2014-05-22 06:44  

Pytteliten och snabb som en jet. Amerikanska forskare hoppas att deras nanomotor ska bli framtidens vapen mot cancer.

Nanomotorer så små att de kan rymmas i en mänsklig cell och där behandla till exempel cancer eller leverera insulin till diabetessjuka. Det är vad en grupp forskare vid Cockrell School of Engineering vid University of Texas at Austin har kommit ett steg närmare, enligt nyhetssajten phys.org.

Forskargruppen har utvecklat en nanomotor, 500 gånger mindre än ett saltkorn, som oavbrutet kan snurra med 18 000 varv per minut, ungefär lika snabbt som en jetmotor, i 15 timmar. Motorn består av tre delar - en nanomagnet, en nanotråd och en mikroelektrod - och drivs av elektriska fält. Snabbheten har betydelse då tester visat att ju snabbare nanomotorn roterar, desto snabbare släpper den ifrån sig medicinen.

Studien leds av ingenjören och professorn Donglei "Emma" Fan som på sikt hoppas kunna skapa små robotar med rörliga armar som kan hitta, diagnosticera och behandla sjuka celler i kroppen.

Rapporten är publicerad i Nature Communications.

 

Sara Peterssohn

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer