Nanomaterial och musöga prisas

2012-02-03 09:31  

Bilden på det nya tvådimensionella materialet MXene vann webbomröstningen om årets vetenskapliga bild. Men när expertjuryn sagt sitt blev förstapristagaren en annan.

Ett nytt nanomaterial finns nu fångat på bild. De atomtunna lagren ligger staplade på varandra precis som i skiffer, men det går bara att se i den mikroskopiska världen. Materialet tillhör familjen MXene, en ny typ av tvådimensionella titanbaserade material som forskare vid Dexel university, USA, arbetar med. Enligt Babak Anasori, en av forskarna bakom bilden, passar materialet perfekt för solceller, energilagring och olika typer av sensorer.

Bilden deltog i den stora vetenskapliga fototävling som varje år anordnas av den vetenskapliga tidskriften Science och amerikanska National science foundation - NSF.

Totalt deltog 212 bidrag från 33 länder. Tio finalister valdes ut och lades ut på NFS- hemsida så att alla som ville kunde rösta på sin favorit. Flest röster fick fotot av MXene som knep priset "folkets val". Juryns val gick däremot till Bryan Jones vid Moran Eyecenter i Saltlake city för sitt foto på ögongloben hos en mus, där 70 olika typer av celler lyser i olika färgnyanser.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer