Nanobygge gör lever av stamceller

2008-09-01 13:54  

Stamceller från benmärgen har omvandlats till fungerande leverceller. Genombrottet ger hopp åt personer i akut behov av transplantation.

Igår avled en kvinna i Göteborg av svampförgiftning. Hennes lever hade slagits ut av gifter från lömsk flugsvamp och ingen donator gick att hitta.

Tragiska dödsfall av det slaget kan förhoppningsvis bli sällsyntare i framtiden om det forskningsgenombrott som nu rapporteras av iranska forskare håller hela vägen ut.

Under ledning av Kazem Nejad, stamcellsforskare vid Tarbiat Modarres University, har en forskargrupp lyckats få stamceller från benmärgen att utvecklas till att bli fullt fungerande leverceller. Tricket var att odla dem i en tredimensionell nanostruktur som styrde dem rätt.

Därmed har de lyckats med vad många forskare försökt åstadkomma, men misslyckats med. Enligt Kazem Nejad berodde det på att tidigare odlingsförsök gjordes med en tvådimensionell stödstruktur.

Forskarna ska nu testa leverstamcellerna i djurförsök.

- Vår förhoppning är att resultaten av vår studie ska kunna hjälpa patienter med akut leversvikt som behöver en levertransplantation, uppger Kazem Nejad i ett uttalande.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL