Industri

Myra leder forskare till nya läkemedel

Bladskärarmyran kan hjälpa forskare att utveckla antisvampläkemedel.

Forskare som söker läkemedel mot resistenta svampsjukdomar har fått ett nytt spår att följa. Nya studier visar att den lilla bladskärarmyran producerar ämnen som slår ut resistenta stammar.

Publicerad

Myror som svampodlare låter som ett skämt. Men det är precis vad bladskärarmyran ägnar sig åt för att för att få mat. För att svampen ska få den miljö som krävs släpar de hem blad, som de tuggar sönder till en mylla där svampen trivs. Nu har forskare upptäckt att myrorna även producerar ett ämne som tar död på en konkurrerande svamptyp som också trivs i odlingarna. När Jon Clardy vid Harvard University och Cameron Currie vid University of Wisconsin tillsammans isolerade och renade substansen visade det sig att det handlar om en hittills okänd kemikalie. Forskarna gav den namnet dentigerumycin.

Den nya substansen har visat sig vara en hejare på att ta död på en stam av svampen Candida albicans, som är resistent mot dagens läkemedel. Svampen finns i oss människor, och gör normalt ingen skada. Men om immunförsvaret är nedsatt kan den leda till svårbehandlade infektioner i svalget och mag/tarmkanalen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här