Myra leder forskare till nya läkemedel

2009-04-03 13:13  
Bladskärarmyran kan hjälpa forskare att utveckla antisvampläkemedel.

Forskare som söker läkemedel mot resistenta svampsjukdomar har fått ett nytt spår att följa. Nya studier visar att den lilla bladskärarmyran producerar ämnen som slår ut resistenta stammar.

Myror som svampodlare låter som ett skämt. Men det är precis vad bladskärarmyran ägnar sig åt för att för att få mat. För att svampen ska få den miljö som krävs släpar de hem blad, som de tuggar sönder till en mylla där svampen trivs. Nu har forskare upptäckt att myrorna även producerar ett ämne som tar död på en konkurrerande svamptyp som också trivs i odlingarna. När Jon Clardy vid Harvard University och Cameron Currie vid University of Wisconsin tillsammans isolerade och renade substansen visade det sig att det handlar om en hittills okänd kemikalie. Forskarna gav den namnet dentigerumycin.

Den nya substansen har visat sig vara en hejare på att ta död på en stam av svampen Candida albicans, som är resistent mot dagens läkemedel. Svampen finns i oss människor, och gör normalt ingen skada. Men om immunförsvaret är nedsatt kan den leda till svårbehandlade infektioner i svalget och mag/tarmkanalen.

Eftersom olika arter av bladskärarmyror specialiserat sig på att odla olika typer av svampar, som i sin tur utsätts för olika parasiterande svampar, hoppas forskarna att ytterligare studier ska leda fram till nya typer av antisvampläkemedel.

- De här myrorna är vandrande läkemedelsfabriker, säger Cameron Currie i en kommentar.

Forskarnas rön publiceras i det senaste numret av Nature Chemical Biology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Läkemedel,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer