Mobilstrålning kan hindra Alzheimers sjukdom

2010-01-07 12:31  
Mössen i burar runt antennen vid försöket Foto: Journal of Alzheimers Disease

Strålning från mobiltelefoner kan hindra demenssjukdomen Alzheimers sjukdom och även bota redan sjuka, hävdar Alzheimerforskare i Florida.

Långtidsförsök har utförts på 96 möss, där en större del hade ändrats genetiskt för att utveckla proteinet beta-amyloid i hjärnans plack, något som är utmärkande för demenssjukdomen. Andra möss i försöksgruppen var icke-dementa.

Mössen har under ett års tid utsatts för elektromagnetiska fält vid frekvensen 918 MHz under två entimmesperioder per dygn.

Forskarna vid Florida Alzheimers Disease Research Center vid University of South Florida, med professor Gary Arendash i spetsen, noterade att dementa möss efter några månader blev bättre, och att minnesfunktionen även hos friska möss förbättrades.

Forskarna tror att den svaga uppvärmning i hjärnan som strålningen orsakar stimulerar blodflödet på blodflödet och därför inverkar positivt på sjukdomsförloppet. Men det exakta orsakssammanhanget är ännu inte klarlagt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer