Mobilen läser av urinprovet

2014-03-24 10:11  

Enkla provstickor för exempelvis urinprov, där svaret visas grovt med olika färgnyanser, kan även ge numeriska mätvärden med god noggrannhet. En ny app låter mobilkameran sköta avläsningen.

Appen som heter Colorimetrix är under utveckling av forskare vid University of Cambridge i Storbritannien.

Bland annat genom att kalibrera kamerans färgåtergivning har forskarna lyckats göra mobilen till en enkel spektrofotometer som med relativt god noggrannhet kan läsa av färgnyanser. På så sätt kan mobilen användas för att bedöma färgnyans i enkla medicinska prov där svaret visas med färger.

I appen finns möjlighet att ange exempelvis vilken typ av prov som används samt vilken enhet man mäter i. Vid försök har appen kunnat ange relativt precisa halter av glukos, protein samt ph-värde.

Appen finns i nu testversion för Android, men kan än så länge bara erhållas genom att kontakta Colorimetrix på info@colorimetrix.com.

Forskarna hoppas att appen kommer att kunna bidra till bättre kontroll på sjukdomar som HIV, tuberkulos, malaria, diabetes, njursjukdomar och urinvägsinfektioner.

Forskningsresultaten finns publicerade i tidskriften Sensors and Actuators B: Chemical.

Här visas appen i en video:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/z39pwGeS2rw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer