Miljardsmäll för Sandvik – lägger ner svensk fabrik

2015-12-10 11:58  
Björn Rosengren utsågs till ny vd för Sandvik efter sommaren. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Verkstadskoncernen Sandvik kommer att lägga ner 23 av sina anläggningar runt om i världen. De flesta i Nordamerika, men en enhet i Sverige berörs, enligt Ann-Sofie Nordh, chef för investerarrelationer på Sandvik. Nordh preciserar inte vilken svensk anläggning det handlar om med hänvisning till att informationen först ska gå till berörda fackliga organisationer.

I ett pressmeddelande skriver Sandvik att man räknar med engångskostnader på 1 550 miljoner kronor under fjärde kvartalet, varav 552 miljoner påverkar kassaflödet. Det handlar om en ny omgång strukturella besparingar, som ska ge 600 miljoner kronor per år. Därtill blir det nedskrivningar för 975 miljoner kronor.

”Nedskrivningarna är främst relaterade till svagare än väntad utveckling för delar av Sandviks verksamheter i Kina”, skriver Sandvik.

”Över tid kommer vi att uppnå betydande effektivitetsförbättringar som ett resultat av en lägre kostnadsbas”, säger Sandviks koncernchef Björn Rosengren enligt pressmeddelandet.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer