Miljardsatsning ska utrota malaria

2016-01-26 06:09  
Foto: Ardea / All Over Press

Fyra miljarder euro satsar nu Storbritanniens finansminister George Osborne och den amerikanske IT-miljardären Bill Gates för att utrota malaria i världen. Pengarna ska under de närmaste fem åren gå till forskning och andra insatser för att utrota sjukdomen.

Pengarna tas delvis från Storbritanniens biståndsbudget samt från Bill och Melinda Gates stiftelse.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO dog 438 000 människor av malaria förra året, de flesta av dem var barn under fem års ålder och majoriteten av dödsfallen skedde i Afrika.

De senaste 15 årens framsteg i att kontrollera sjukdomen hotas nu av att malariaparasiter visat sig kunna bli resistenta mot malariamedicinen artemisinin samt av att myggor blir resistenta mot insektsmedel, skriver WHO i sin rapport om malaria i världen från 2015.

Situationen kan bli mycket farlig med stigande dödstal om inte nya medel mot malaria introduceras innan 2020, anser Osborne och Gates.

    

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL