Micke skakar liv i svensk hifi

1999-11-11 16:40  
"Bladelius Design Group" har inte ens en namnskylt på dörren till huset i Lerum.

Visserligen är Mikael, Martin, Minja och Tony rätt nyinflyttade. Men det är inte orsaken.

- Jag vill inte att hemmapularna ska få tag på mig. De som själva bygger förstärkare och ständigt är på jakt efter goda råd och det senaste i komponentväg. Jag har inte tid med sånt, säger Mikael Bladelius.

I sådana kretsar är Micke "het", liksom bland ljudentusiaster i Europa, Norge och kanske i någon mån i Sverige.

Hans förstärkare och cd-spelarekom i fjol från ingenstans men såldes för ungefär 30 miljoner kronor, framförallt i Tyskland och England.

Vi träffas på den smått hemliga adressen till ett tvåvånings trähus i Lerum utanför Göteborg. Det är här Micke och de tre andra utvecklar och konstruerar förstärkare och CD-spelare. Några lödkolvar och mönsterkort ligger framme. På golv och i hyllor ligger lådor med olika komponenter. Det finns oscilloscop och andra mätinstrument, ett par högtalare, tepåsar, nescafe och pepparkakor. Martin sitter vid en dator, Minja talar i telefon. Och Micke själv muttrar något om att europeiska tillverkare av CD-spelare faktiskt är bakbundna jämfört med kolleger i USA eller Japan.

- EU-direktiv gör det omöjligt att tillverka bästa möjliga cd-spelare. Vi får inte använda de bästa klockkretsarna. De anses avge för mycket elektromagnetisk strålning. "Jittret" blir högre än nödvändigt, en störning som är fullt hörbar.

Trots det har hifi-tidningar i Europa höjt honom till skyarna, liksom de skandinaviska och svenska specialtidningarna, fast med något års fördröjning.

Plötsligt har svensk hifi-industri kvicknat till. Ett par nya elektronikfabriker har bildats, i Motala och Nässjö. Några underleverantörer på Västkusten, i Småland och Västergötland har fått nya order på delar till förstärkare och CD-spelare.

Enda orsaken är att Mikael Bladelius tröttnade på Kalifornien och flyttade tillbaks till Sverige för tre år sedan.

Och nu genomför han en pojkdröm. I de tidiga tonåren var han som son i huset på konstruktionsavdelningen på Luxor i Motala. Under loven och när plugget var slut för dagen satt han på Luxor och lödde ihop egna förstärkare och radio- och tevesändare och andra prylar.

Senare gick han på el- och telelinjen på gymnasiet.

Därefter universitet i Gävle, läste elektronik och andra tekniska ämnen.

1988 var han 21 år och flyttade till USA. Gick i lära hos Mr. Nelson-Pass i Kalifornien. Det är som att lära sig måla av Pablo Picasso själv. För Nelson - Pass är en av de mest kända och respekterade förstärkarkonstruktör någonsin, en legend i hifi-världen.

Micke Bladelius blev också doktor i förstärkonstruktion i USA. Och han blev chefskonstruktör för ett par verkliga prestigemärken.

Några av hans USA-förstärkare har dessutom - i specialtidningar - rankats som de absolut bästa i världen.

- Men det var på Luxor jag lärde mig det mesta, säger han idag.

Och nu återupprättar han Luxor med en ny elektronikfabrik i Motala. Och han ersätter tonårens Luxor- och Skanticapparater med de Motalabyggda märkena "Advantage" och "Swedish Audio Technology".

Men till skillnad från Luxor är de båda Bladeliusmärkena knappast konstruerade för den svenska marknaden. För exklusiva, för dyra.

Hälften säljs i Tyskland, en femtedel i England, en mindre del i Schweiz, Japan och Norge med flera länder. Bara två-tre procent säljs i Sverige.

- Vi har aldrig prioriterat den svenska marknaden. Och just nu har vi svårt att klara beställningarna från framförallt Tyskland.

Han visar ett par prototyper på slutsteg avsedda för Japan. Nästan meterhöga, 330 kilo paret, enorma kondensatorer och spolar. Knappast någonting som en lagomsvensk är beredd att betala över en halv miljon kronor för.

Men är inte dessa extremt dyra prylar som är Micke Bladelius specialitet. I allmänhet är det tvärtom. I Europa och Japan anses hans cd-spelare och förstärkare vara sällsynt prisvärda. Att det knappast går att få tag lika bra ljud och finfina byggkvalitet för samma antal D-mark, pund eller norske kroner.

Själv anser Micke Bladelius att det är detta ekonomiska byggsätt som är hans hemlighet.

- Jag konstruerar så enkelt som möjligt. Med få komponenter, korta och få signalvägar, och ofta bara en enda transistor i ett förstärkande steg.

- Det gör det svårare att konstruera. Man jag har lärt mig ett och annat.

Han har några hemligheter till. En är att han står på god fot med ett par konstruktörer på företaget Rifa, som tillverkar komponenter. Det betyder att han kan få tag på specialutvecklade kondensatorer.

En annan hemlighet heter George. Han bor i Kalifornien och har i uppdrag att följa utvecklingen av nya komponenter. Kommer det nåt nytt så skickar han det blixtsnabbt till Lerum.

Dessutom lyssnar Micke mycket.

- Det räcker inte att utgå från mätningar när man konstruerar förstärkare och cd-spelare. En komponent eller en förstärkare kan ha hur bra mätvärden som helst. Men det betyder inte att det låter bra.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer