Industri

Medicinrester rinner ut i avloppsvattnet

Det är inte bara läkemedelsfabriker i Indien som släpper ut stora mängder medicin i avloppsvattnet. Problemet finns i många av världens länder. Förra året kom bland annat nya rön från USA och Kina. Utsläpp från produktionsanläggningar i Danmark, Schweiz, Tyskland och Kroatien har rapporterats tidigare.
Läkemedelsubstanser i vatten. Foto: Jörgen Appelgren

Läkemedel på den svenska marknaden tillverkas vid fabriker i Indien som har dålig rening på sitt avloppsvatten. Resultatet blir förstörd miljö lokalt samtidigt som risken för antibiotikaresistens ökar globalt. Det konstaterar en rapport från Läkemedelsverket, som uppmanar regeringen att ställa nya miljökrav genom EU.

Publicerad

Under de senaste tio åren har tillverkningen av läkemedel flyttats ut från Sverige och Europa. Idag sker en stor del av produktionen i Indien och Kina, där reningen av processvattnet ofta inte tar bort läkemedlen. Vid ett stort reningsverk utanför Hyderabad i Indien har den svenska forskaren Joakim Larsson och hans grupp vid Göteborgs universitet hittat höga halter av en lång rad läkemedel.

För ciprofloxacin, ett av flera bredspektrumantibiotika, rinner 45 kg om dagen rakt ut i naturen. Det är fem gånger mer än förbrukningen i Sverige. Omräknat till värdet på apotekens hyllor motsvarar mängden läkemedelssubstanser ett värde på 1 miljon kronor om dagen. Forskarna har också visat att en stor del läkemedel på den svenska marknaden har sitt ursprung just här!

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här