Matematisk formel och ultraljud spårar cancer

2016-01-21 11:18  
Foto: Alamy

Kvinnor med tumörer i äggstockarna opereras ibland i onödan eftersom det är svårt att förutsäga om tumörerna är elakartade eller godartade. Med en ny metod baserad på vaginalt ultraljud går det att träffsäkert förutspå cancerrisken.

– Det handlar inte bara om risken för att bli opererad i onödan, utan också om att få veta vem som bör operera och hur operationen bör utföras, säger Lil Valentin, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

I slutet av 1990-talet inledde hon tillsammans med en belgisk kollega forskning kring hur olika typer av äggstocksförändringar ska kunna skiljas från varandra med hjälp av ultraljud. Tumörerna klassificeras utifrån tio olika egenskaper.

När den metoden förfinats genom användande av en matematisk formel går det att hitta mer än 90 procent av cancerfallen med ultraljud visar den senaste studien, gjord på 4 500 kvinnor i tio olika länder.

Läs mer:

Läs mer: Nytt sätt behandla cancer

   

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om forskning och innovation!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt