Mångmiljonsatsning på bioteknik i Uppsala

2015-12-04 13:06  
Åtta kilometer rör binder ihop den helt slutna processen i GEs nya Uppsalafabrik. Kunderna ställer höga krav på renhet och säkerhet. Foto: Alex & Martin

GE Healthcare investerar 870 miljoner kronor i anläggningen i Uppsala. Det är en av världens största fabriker för ett filtreringsmaterial, som spelar en nyckelroll när biologiska läkemedel tillverkas. Nu ska kapaciteten fördubblas.

Marknaden för biologiska läkemedel växer snabbt, och det gynnar GE Healthcare. Biologiska läkemedel är proteiner som odlas i levande celler eller i bakterier, och proteinerna måste renas innan de lämnar läkemedelsfabrikerna. Det är här GE Healthcare Life Sciences kommer in i bilden. I företagets anläggning i Uppsala tillverkas så kallade kromatografiprodukter, som separerar och renar proteiner, till kunder över hela världen.

För att möta det växande behovet investerar företaget 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 870 miljoner kronor, över tre år.

- Vi är störst i världen på kromatografimedia idag, och nu ska vi fördubbla kapaciteten, säger Jan Erneberg, som ansvarar för GE Healthcare Life Sciences globala produktion.

Kromatografimediat är ett filtreringsmaterial som består av mycket små kulor. De tillverkas av agaros, ett geléaktigt ämne som utvinns ur alger, och av dextran, som utvinns ur sockerbetor. Materialet packas i stora kolonner, där de eftertraktade proteinerna i odlingslösningen separeras och renas.

GE Healthcare räknar med att behöva nyanställa mellan 30 och 50 ingenjörer för att designa och bygga ut fabriken. Flera olika typer av kompetenser kommer att behövas, bland annat inom bioteknik, apparatteknik, mekanik, programvara och hårdvara. Att hitta rätt kompetens beskriver Jan Erneberg som en utmaning.

- Det är ett stort bekymmer. Särskilt svårt är det att hitta folk med erfarenhet från processindustrin, och vi kommer att leta både i Sverige och utomlands, säger han.

År 2018 ska utbyggnaden vara färdig. Då kommer företaget att behöva rekrytera 30 till 50 operatörer för att sköta produktionen.

De 870 miljonerna ska även gå till ett nytt beslutstödssystem för att styra fabriken. Idag analyseras mätdata från tillverkningsprocessen till stora delar manuellt. Det nya systemet ska ge mer kunskap om processen och öka utbytet.

- Bioteknik påminner lite om att baka bröd hemma i köket. Även om man gör likadant så blir resultatet inte alltid detsamma. Det nya beslutstödssystemet ger oss bättre kontroll, säger Jan Erneberg.

GE Healthcares verksamhet i Uppsala har sina rötter i gamla Pharmacia Biotech, som flyttade till staden i början av 1950-talet. Efter en serie sammanslagningar, fusioner och uppköp ingår bioteknikverksamheten med 1 200 anställda i GE Healthcare, som är en del av den amerikanska GE-koncernen.

- Vi har verksamhet i många länder, men väljer att investera i Uppsala. Det främsta skälet är kompetensen hos medarbetarna. Vi tror på teamet här, sade GE:s vice ordförande John Rice på en presskonferens den 3 december.

Även Astra Zeneca har presenterat en storsatsning på biologiska läkemedel i år. Företaget tillkännagjorde i maj att en ny produktionsanläggning för proteinläkemedel ska byggas i Södertälje. Investeringen på 2,3 miljarder kronor beräknas leda till mellan 150 och 250 nya, högkvalificerade jobb. År 2019 ska den vara i drift.

Biologiska läkemedel

  • Biologiska läkemedel är proteiner, ofta antikroppar, som odlas i levande celler eller i bakterier.
  • De är mycket effektiva mot sjukdomar som exempelcis reumatism, olika cancerformer och blodsjukdomar.
  • Biverkningar är färre jämfört med traditionella läkemedel som framställs kemiskt.
  • Proteinläkemedlen är ofta dyra. Dels för att effekten är så god, dels för att framställningen är komplicerad.
  • Tillväxten har varit snabb de senaste åren. År 2014 var sju av tio av världens mest sålda läkemedel biologiska.

Charlotta von Schultz

Mer om: bioteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer