”Man blir lite som en duracell-kanin”

2014-02-24 10:20  

Gränsvärdet för allergimedicinen är väl tilltaget. Trots det var dopingtestet från landslagsstjärnan Nicklas Bäckström positivt. <br/>- Otroligt klantigt, tycker Magnus Ericsson, chef för dopinglabbet i Huddinge.

(Uppdaterad) Halterna var på tok för höga. Urinen från Nicklas Bäckström visade ett värde motsvarande 190 mikrogram per milliliter av den stimulerande medlet pseudoefedrin som finns i allergimedicin. Listan från den internationella antidopingbyrån Wada tillåter max 160 till 170 mikrogram per milliliter.

- Det är en hög nivå också det, men det beror på att pseudoefedrin är en vanlig allergimedicin, säger Magnus Ericsson, enhetschef för dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Preparatet är tillåtet under träning men under tävling är för höga halter i kroppen förbjudna. Det beror på att medlet ger extra energi åt idrottaren.

- Man blir lite som en duracell-kanin.

Pseudoefedrin är ett av de ämnen som man screenar efter med hjälp av masspektroskopi vid dopingkontroller. Vid träff går labbet vidare med kvantitativa test för att bestämma halten.

- Det är validerade metoder som används, där mätosäkerheten ligger inräknad i gränsvärdet, säger Magnus Ericsson.

Nicklas Bäckström uppger att han ätit allergimedicinen de senaste sju åren. Magnus Ericsson poängterar också att människor svarar olika på mediciner.

- Jag tycker att det borde vara mer fokus på personen som har det medicinska ansvaret. Den borde ha haft koll på vad man kan ta och inte ta och vilka gränsvärden som gäller på Wadas lista. Det är otroligt klantigt.

Landslagsläkaren Björn Waldebäck har också tagit på sig ansvaret.

Analysresultatet av det andra provet från urinen, det så kallade B-provet, är nu klart. Även det var positivt.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Doping

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer