LKAB letar guld i sina sophögar

2011-02-15 23:00  

Det började med ett telefonsamtal från Japan. Nu undersöker LKAB om det går att göra konstgödsel och utvinna värdefulla jordartsmetaller ur gruvföretagets avfallshögar.

<p>Om LKAB lyckas kan det innebära en miljardaffär för företaget, som i dag omsätter cirka 28 miljarder på att sälja järnmalm.</p> <p>- Priser och efterfrågan på både apatit och jordartsmetaller är stigande och har nu nått en sådan nivå att det börjar bli intressant att utvinna dem, säger Per-Erik Lindvall, teknisk direktör vid LKAB.</p> <p>Kirunas järnmalmer består till ungefär en femtedel av det fosforrika mineralet apatit, som även innehåller låga halter av jordartsmetaller.</p> <p>Fosfor stör stålverkens processer, därför mals råmalmen till finkorning sand och anrikas med magnetseparation. Resterna, i stort sett ren apatitsand, pumpas ut till väldiga sandmagasin, som fylls på med några miljoner ton sand om året.</p> <p>Enligt LKAB innehåller företagets sanddammar 15 av totalt 17 jordartsmetaller. Det är värdefulla ämnen som i dag används bland annat till vindkraftverk, elfordon och annan elektronik som mobiltelefoner.</p> <p>Därför har gruvbolaget gett Luleå tekniska universitet i uppdrag att testa olika metoder att utvinna jordartsmetaller från apatitkoncentrat. </p> <p>De tekniska resultaten från väntas till sommaren. Sedan ska LKAB utvärdera dem in på nästa år. Därefter kan det bli tal om projektering, kostnadsanalys, beslutsprocess, miljöansökan med mera. Först år 2015 kan en produktionsstart vara aktuell. </p> <p>Gruvföretaget tror att det i sandmagasinet i Kiruna finns apatit som räcker till en årsproduktion av 400 000 ton apatitkoncentrat per år i 14 år. Lika mycket finns i magasinen i Malmberget.</p> <p>Ur den här sligen kan man utvinna en halv procent olika jordartsmetaller, enligt Per-Erik Lindvall.</p> <p>Eftersom metallerna är bundna i apatiten, måste de utvinnas genom att sanden löses upp med syra och sedan fälls ut ur lösningen.</p> <p>Den apatit som blir över kan sedan säljas som råvara till konstgödsel.</p> <p>- Vi skulle kunna bidra med ett väsentligt tillskott till Europas produktion av handelsgödsel, säger Per-Erik Lindvall.</p> <p>LKAB har länge funderat över något sätt att tjäna pengar på de stora sandhögarna vid gruvorna i Kiruna och Malmberget.</p> <p>Ett samtal från några japanska företag på jakt efter nya fyndigheter med jordartsmetaller blev startskottet för den nya studien.</p> <p>LKAB producerade apatitkoncentrat i Kiruna under 1980-talet. Anläggningen avvecklades när priserna föll och lönsamheten försvann. </p>

Kina största producenten

l Kina dominerar världsproduktionen av jordartsmetaller, med 90 procent av utvinningen.
I takt med att Kinas ekonomi växer slukar landet en allt större andel av metallerna för egen del.
I höstas varnade EU för att det i framtiden kan bli brist på jordartsmetaller.
Det finns gott om jordartsmetaller över hela världen, men de riktigt stora fyndigheterna är inte många och det är dyrt och tar lång tid, runt tio år, att öppna nya gruvor.

Jonas Hållén

Mer om: LKAB Gruvor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer