LKAB lägger nya gruvan på is

2016-12-20 09:14  
Det förberedande arbetet har pågått sedan 2010. Nu, när Mertainengruvan precis blivit klar, lägger LKAB produktionen i malpåse i väntan på högre världsmarknadspriser på järnmalm. Foto: Fredric Aln

LKAB:s nya dagbrottsgruva Mertainen utanför Svappavaara kommer tills vidare inte att tas i produktion.

Beslutet om investeringen togs 2010, när priserna var höga på så kallad grov järnmalmsfines: en produkt som fyndigheten i Mertainen är väl lämpad för. Under våren och sommaren har gruvan färdigställts för drift.

Men nu lägger LKAB den i malpåse i väntan på högre malmpriser

– Marknaden har förändrats under de senaste åren. Vi får inte lönsamhet på produkterna från Mertainen just nu. Därför fokuserar vi på dagbrotten Leveäniemi och Gruvberget i Svappavaara och låter Mertainen vila tills marknadsförutsättningarna ändrats, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

LKAB betonar dock att de färdiga anläggningarna ska hållas i sådant skick att vi kan starta produktionen med några månaders varsel.

– Därmed har vi beredskap inför en förändrad efterfrågan på grovfines. Det globala behovet av stål och därmed järnmalm kommer i grunden att bestå lång tid framöver, säger Jan Moström.

Som en konsekvens av beslutet har LKAB:s styrelse beslutat att skriva ner värdet på bolagets tillgångar med 1,2 miljarder kronor, vilket kommer att påverka resultatet för det fjärde kvartalet.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt