LKAB avvisar beskyllningar för coronautbrott

2020-06-24 07:50  
Gällivares resecentrum ligger öde sedan kommunen larmat om en ökad smittspridning. Bilden togs den 17 juni. Foto: Hans-Olof Utsi/TT

Region Norrbotten fortsätter att hävda att ett underhållsstopp hos gruvbolaget LKAB ligger bakom det stora utbrottet av covid-19 i Gällivare, rapporterar lokala medier.

Den bilden delar inte LKAB.

– Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå, särskilt då det vanliga är att man insjuknar efter bara fem–sju dagar. Vi får inte ihop tidslinjen, säger Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB, till Norrmedia.

Regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt förklarar den omfattande smittspridningen i Gällivare de första veckorna i juni med LKAB:s underhållsstopp mellan den 4 och 17 maj. Då jobbade 800 externa entreprenörer i gruvan i Malmberget.

Läs mer: Forskare utvecklar ett nytt ”superstål” – ”En häftig stålplywood”

– Det var ingen onormal sjukfrånvaro alls, säger Monika Sammelin.

Anders Nystedt menar att det inte går med hundra procents säkerhet att slå fast att smittan kom från gruvbolaget, men att det var gruvarbetare som först kom in till intensiven.

– Det som hänt i Gällivare är en påminnelse om att det inte går att sänka garden, säger han till SVT Nyheter Norrbotten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer