Ljusstyrt lim lockar miljoner

2009-04-27 13:58  

I mörker sitter limmet stadigt. Men ljus gör att häftförmågan försvinner. Nu tar tekniken, som kan ge smärtfria plåster, in nya riskmiljoner.

Utvecklingsbolaget Lumina Adhesives i Göteborg tar in 3,6 miljoner kronor i nytt riskkapital. Huvudfinansiärerna är Chalmersinvest, Innovationsbron och schweiziska ABSF Partners.

– Nu får vi chansen att bevisa att tekniken fungerar i industriell skala, säger Luminas vd Stefan Svahn i ett uttalande.

Företaget, som startade på Chalmers entreprenörsskola 2007, utvecklar en ny typ av häftämne som har god häftförmåga ända tills man lyser på det. Då lossnar det snabbt utan klet.

Den patenterade tekniken ska användas till plåster som kan tas bort utan smärta. Plåstret skyddas då av en ljusskyddande film som skalas av för att släppa in ljus när man vill ta bort plåstret. Tänkbara användare är såväl patienter med kroniska sår eller stomipåse som vanliga hemmaplåstrare.

Företaget planerar att visa upp prototyper under sommaren.

Charlotta von Schultz

Mer om: FoU Lim

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer