Liten värmekamera för de minsta företagen

2008-09-12 09:21  
Världens minst värmekamera? Flir i5. Foto: Youttube-video

En värmekamera upptäcker elfel i motorer, maskiner och byggnader. Den upptäcker energiläckage och vattenskador. Ett slags universalverktyg som med infraröd teknik levererar en värmebild av det som fotograferas.

Nu kommer en pytteliten kamera, ”världens minsta”, påstår tillverkaren Flir Systems i Danderyd.

En kamera som bara kostar 25 000 kronor – en investering som även det minsta företag, en hantverkare, bostadsrättsförening, villaägaren kan stå ut med.

Med värmekameran kan vem som helst upptäcka var värmeutvecklingen i en motor eller maskin är för hög, där det är något elektriskt fel.

Den som är intresserad att pressa sina energikostnader kan med värmekameran lera efter energiläckagen. Den som misstänker en vattenskada kan rikta kameran mot området och kolla var det är som kallast.

”i5”, heter den nya kameran från Flir. Enligt tillverkaren är den lättare att använda än kanske någon annan värmekamera, den är billigare, mindre, och ska ha bättre prestanda än bara några år gamla kameror.

Det låga priset beror delvis på att den tillverkas i Estland.

Kameran har en inbyggd LCD-skärm(färg). Värmebilden kan bearbetas och rapporter skrivas ut med ett särskilt program, som ingår i köpet.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer