Liten spiral som förenklar tillvaron

2000-10-25 13:08  
De finns i nässpray, hårspray och rengöringsmedel på sprayflaska, i bilar, mekaniska leksaker, datadisketter och hörlurar, i elektriska kontakter i hemmet. Överallt sitter små spiraltrådar från Gusab i Spångsholm. De är störst i världen på rostfri fjädertråd.

I Spångsholm har det producerats järnprodukter som spik, stängsel och krokar sedan 1897. Ett gammalt brukshus, vackert beläget vid vattnet, används som avkopplande matsal och fabriksmuseum. Fabriken ligger vid Svartån i Östergötland. Svartån rinner faktiskt rakt igenom fabriken och används till kylvatten.

- Det är bra kräftfiske också, säger Franz Eldmann.
Han är produktspecialist som varit med sedan 1974, och berättar att det vanligaste användningsområdet för fjädertråden är till sprayburkar och flaskor. Då är den mellan en och två millimeter tjock. Den måste vara rostfri, eftersom den fuktas av innehållet.

Gusab tillverkar fjädertråd till tre miljarder sprayburkar om året. 90 procent av tillverkningen går på export, mest till Tyskland, Italien och USA.
Med hjälp av olika legeringar blir tråden mer eller mindre rostfri.

- Spiralfjädern till ett rengöringsmedel för kakel ligger i Rolls-Royce-klassen för legeringar. Medlet är så starkt att det kräver en mycket hög rostfrihetsgrad, säger Franz Eldmann.

Det finns hundratals spiralfjädrar i ett vanligt hem, och i en bil sitter mellan 1 100 och 1 300 spiraler. Tio procent av dem är rostfria. I framtiden behöver läkemedelsindustrin ännu fler spiralfjädrar. Det blir allt vanligare med astmaspray och mediciner som ges med nässpray. Även i katetrar används spiraler. Och till detta krävs fjädertråd.

Råvaran kommer till Spångsholm från Fagersta Stainless, som också ingår i Sandvikkoncernen. Det är stora rullar med "stålrep" som är sex till sju kilometer långa. Tjockleken är fem och en halv millimeter. Rullarna väger ett ton vardera, och skall dras till trådar i kalldrageriet. Trådarna blir då naturligtvis ännu längre än sju kilometer. Och det är det som är finessen. Att kunna leverera långa sammanhållna trådar betyder enormt mycket.
- Det fina är att tråden är i en enda längd.

Våra kunder ska kunna ladda sina maskiner på måndagen, tillverka 22 fjädrar i sekunden, och köra maskinen ända till fredagen utan att ladda om. Då är det otroligt viktigt med exakta dimensioner och stora enheter, säger Lars Blomberg, vd på Gusab.

Ståltrådarna dras kalla, eftersom de blir så tunna att de inte kan behålla värmen. I en dragmaskin passerar tråden tio stationer där den dras smalare och smalare, och för varje steg snurrar spolarna fortare, eftersom tråden blir längre. En bit som var två decimeter från början kan i slutänden bli 250 meter lång.

Nyligen investerade Gusab i nya maskiner. De gör ett exakt precisionsjobb och mäter dimensionerna med laser, är datorstyrda och tysta jämfört med de gamla. Maskinerna går dygnet runt. Personalen på ungefär 100 personer jobbar i femskift.

När tråden gått igenom en maskin med tio dragstationer glödgas den för att bli mjukare igen. Rostfri ståltråd blir mjuk av att glödgas, även efter att den kallnat. Sedan dras den genom en ny maskin med tio stationer för att bli ännu smalare. Till slut är den tunna ståltråden klar, och blir till spiraler i sprayflaskor och kulpennor.

Tänk på det nästa gång du handlar en kyckling med inbyggd stektermometer, som ploppar ut när kycklingen är klar. Där sitter en liten fjädertråd från Spångsholm.

Gunilla Malmström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt