Linköping först med konstgjord hornhinna

2007-12-05 13:07  

Som första sjukhus i världen har Universitetssjukhuset i Linköping transplanterat konstgjorda hornhinnor på patienter.

Hittills har tio patienter fått sina skadade hornhinnor utbytta mot ett fibernätverk av äggviteämnet kollagen. Deras egna celler växer in fibernätverkets porer och skapar på så vis en ny hornhinna.

- Vi hade kommit så långt i våra studier att det var dags att inleda kliniska studier på patienter, säger Per Fagerholm, professor och överläkare vid ögonkliniken i ett uttalande.

Han har tidigare testat tekniken på djur under de sju års tid som forskningen om konstgjorda hornhinnor pågått. Nu var tiden mogen för att testa på människor.

- Det är för tidigt att säga något om resultaten av den kliniska studien ännu, men så här långt ser det ut som jag hade förväntat mig, säger Per Fagerholm.

Patienterna lider av den ärftliga ögonsjukdomen keratokonus. Den leder till att synas sakta försämras eftersom hornhinnan tunnas ut och blir ojämn. Idag transplanteras patienter med långt framskriden sjukdom med hornhinnor från en avliden donator. De tio patienterna i studien stod på en väntelista för en sådan transplantation, men valde i stället att ingå i studien av konstgjorda hornhinnor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer