Ledande bioteknikbolag utvecklar nytt blodtest för cancer

2016-01-11 11:38 Marie Alpman  

Ett av världens ledande bioteknikföretag, amerikanska Illumina, startar ett nytt företag som ska utveckla ett enkelt blodtest för cancer. Bland finansiärerna finns Microsoft-grundaren Bill Gates.

Det nya företaget har fått namnet Grail och backas även upp av Amazon-grundaren Jeff Bezos. Totalt har Grail ett startkapital på närmare en miljard för att utveckla blodtestet för olika typer av cancer.

Huvudägare är Illumina vars kraftfulla genläsare ska användas för att hitta små dna-snuttar som läckt från tumörer ut i blodet. Målet är att upptäcka cancer på ett tidigare stadium än i dag och därmed öka chansen att överleva sjukdomen.

– Vi hoppas att detta ska bli en vändpunkt i kriget mot cancer, säger Illuminas vd Jay Flatley i ett pressmeddelande från företaget.

Innan testet kan nå marknaden krävs omfattande kliniska prövningar. Till tidningen MIT Technology Review säger Jay Flatley att Grail kommer att utvärdera metoden på 30 000 personer.

Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet, menar att det är för tidigt att säga om - eller när - det kan finnas blodtest för tidig cancerupptäckt på marknaden.

– För oupptäckt cancer har jag ännu inte sett några data som visar att det fungerar, säger han.

Däremot används redan i dag dna-teknik för patienter som redan fått en cancerdiagnos. Genom att kartlägga de små dna-snuttar som läcker från tumören går det att skräddarsy behandling och medicinering.

– Det är teknik som vi redan använder och utvecklar, säger Henrik Grönberg.

I projektet Sthlm3 har han lett arbetet med ett nytt säkrare test för prostatacancer som Ny Teknik berättade om i höstas.

Illumina är långt i från det enda företag som ser stora möjligheter med att upptäcka cancer och ge rätt cancerbehandling med hjälp av blodtester. Nystartade Guardant Health är ett annat omskrivet exempel.

Det enda test som hittills lanserats för allmänheten kommer från amerikanska Pathway Genomics som dock varnats av det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Enligt FDA finns inga kliniska bevis för att blodtestet kan användas för att upptäcka cancer på ett tidigt stadium.

   

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS